De deelbare roeden van molens F en D zijn vervangen

De stichting De Zijper Molens (N-H) verving vandaag als eerste in Nederland haar deelbare roeden. Van de 47 molens in Nederland waar de aangebrachte deelbare roeden op kosten van het rijk zullen worden vervangen, was de stichting Zijper Molens de eerste eigenaar die kans zag nieuwe verzinkte en via een natlak procedé zwart gecoate roeden uit één stuk, aan te brengen.

De roeden zijn vervaardigd bij de Fa. Blom in Opmeer en gestoken door de Fa. J.Th. Poland uit Oterleek. Er was veel belangstelling, ook van de pers (Schager Courant en De Telegraaf).

Zowel bij molen F als bij molen D wordt een van de uitgenomen deelbare roeden op het erf bewaard als relikwie van een poging om stalen molenroeden een langere levensduur te geven: twee halve roeden die eerst thermisch verzinkt worden, en daarna aan elkaar worden gebout.

Het ontwerp hield echter onvoldoende rekening met de wijze waarop de roeden in de askop zijn ingeklemd: met houten wiggen. En inmiddels heeft de praktijk aangetoond dat roeden die te lang zijn voor een verzinkbad ook zonder bezwaar met de zogenaamde dubbeldip-methode thermisch kunnen worden verzinkt. Eerst de ene helft en daarna de andere helft. Bij de roeden die nu in F en D werden gestoken heeft dat verzinken zo plaatsgevonden.